Barnens semestermat


20110725-060629.jpg

Många föräldrar oroar sig över vad barnen äter på semestern. Helt plötsligt står man där med hela ansvaret för frukost, lunch, middag och några mellanmål varje dag. Man vill helst att det ska vara variation och att alla ska tycka om det som serveras. Men man vill helst inte stå i köket flera timmar per dag, och många är lite skeptiska mot färdigmat och halvfabrikat. Fantasin tar snabbt slut. Hur ska man få ihop det??

På restaurangerna är det ofta ganska fantasilöst på barnmenyerna. Det är inte många som vågar ge barnen helt kött, kokt potatis eller en god fiskrätt. Stackars de ungar som inte gillar köttbullar, korv och hamburgare.

Jag köper alltid korv med hög kötthalt. Den är mycket godare och framför allt; vem vill ha utspädd mat?! Om korven inte ens får heta korv, utan går under fantasifulla namn som hotdogs, grillare eller liknande, då ska man vara extra vaksam och kolla vad den egentligen innehåller. På senare tid har det kommit många roliga och goda korvsorter med hög kötthalt och god smaksättning. Prova att lägga varmkorven i en tunnbrödrulle, istället för det vanliga tråkiga korvbrödet.

Barnen klarar sig och ibland kan det vara skönt att slappna av och ta lite ledigt från alla måsten. Vi vuxna har ofta större krav på variation än barnen. Köp en färdig pizza eller prova en pastasås på burk om fantasin tryter. Låt barnen dricka mjölk till maten även under semestern, det är ett enkelt knep som gör stor skillnad för näringsinnehållet totalt sett. Läsk innehåller 10% socker, två glas innehåller alltså 50 gram socker – utan att man får några andra näringsämnen på köpet.

Jag tycker det är viktigt att se till helheten. Mellanmålen ger tillfälle att få i barnen lite mer vitaminer och nyttigheter, istället för att äta glass eller saft och bullar varje dag. Låt mellanmålet bli en vitaminkick istället för en sockerbomb. Låt även barnen njuta av alla säsongens bär och goda grönsaker. Serverar du smörgås med ost, skinka eller leverpastej, fruktbitar och ett glas mjölk som mellanmål blir det inte fullt lika viktigt att varje lunch eller kvällsmat är näringsmässigt perfekt.