Vi svenskar äter i snitt EN böna per dag – bönor och andra baljväxter är fiberrika och ger ett bra protein till en låg kostnad. Dessutom ger baljväxterna mindre miljöpåverkan än annat protein. Så det finns många anledningar att äta mer av dessa – och kanske lite mindre kött.
Smak- och färgrik linssallad
Du behöver
1 paket röda linser, ca 300 gram (jag använder gärna Go Greens i tetrapak)
½ rödlök
½ granatäpple
1 päron (fast sort, t ex Conference som inte är fullt moget. Ta bara halva om det är väldigt stort)
1 påse ruccolasallad à 70 gram
2 msk god olivoja
1 msk vitvinsvinäger
lite flingsalt
nymald svartpeppar
Gör såhär
Skölj linserna i ett durkslag. Finhacka löken och skär päronet i småbitar. Tag ur granatäpplekärnorna (läs här om hur du slipper stänk och fläckar). Skölj salladen och låt den rinna av.
Blanda alltsammans i en skål och servera till vardags eller fest. Passar jättebra till det mesta, och bidrar med både färg och smak.
De fina granatäpplekärnorna ser ut som rubiner!