Storm i ett mjölkglas

Nya forskningsrön som tolkas och bearbetas leder ofta till missförstånd och för att skapa intressanta rubriker tillåter man sig många gånger att tänja lite på gränserna. Under veckan har SvD skrivit om samband mellan högt kalciumintag och prostatacancer, tolkat som att ”mjölk ökar cancerrisken”. Olycklig formulering eftersom nivåerna av kalcium som verkar ha samband med ökad risk för prostatcancer är mer än dubbelt så hög som det dagliga rekommenderade kalciumintaget för vuxna. Det är få som ens får i sig den mängd mjölk/mjölkprodukter som rekommenderas – 5 dl per dag. För att få i sig den kalciummängd som studerats krävs 12,5 dl mjölk per dag.

Mjölkdrickare har ofta sundare matvanor och är på många sätt friskare än personer som hellre väljer öl och läsk som måltidsdryck. Kan ha med mjölken att göra, kan ha med en sundare livsstil totalt sett. Jag har till exempel aldrig sett någon ta ett glas mjölk och en cigg.

Bloggare har reagerat på nyheten, till exempel dietistkollegorna Sitell & Frisk.

Och här kan du läsa Svensk mjölks egen kommentar.

Mjölk, yoghurt och fil är viktiga inslag i sunda balanserade kostvanor, inte minst i samband med träning. Mjölkprodukterna är en enkel och bra återhämtningsdryck som dessutom innehåller kalcium och andra viktiga näringsämnen (inkl D-vitamin om du väljer berikade lättprodukter) – och ger en bra mättnad i förhållande till kaloriinnehållet.