Extra protein till tränande tonåring?

Veckans läsarfråga i Gp kommer från en orolig mamma – hennes tonårsdotter tränar på gym och tar en massa tillskott och proteinpulver. De shakes och bars som säljs i gymvärlden är snabba genvägar för den som inte tar sig tid att fixa mellanmål och ta för vana att lägga lite mat i träningsväskan – det är inte svårare än att packa ner tvål och handduk.

Specialprodukterna är ofta väldigt dyra och i mina ögon ganska onödiga. De är sällan goda heller.

En helt vanlig macka med ett kokt ägg, eller ett glas mjölk och en banan räcker fint för att täcka extrabehovet av protein och energi vid ett vanligt träningspass. Självklart behöver man se över helheten och titta på hela dagens/veckans energimängd, behov och tajming, men generellt sett får vi i oss det vi behöver. Och protein är ingen bristvara i Sverige, särskilt inte den här tiden på året. Igår var jag på julbord och det kan jag säga var väldigt proteinrikt.

Igår var jag dessutom på möte med Gp och förlängde mitt kontrakt för nästa år. Ser fram emot fortsättningen med många intressanta frågeställningar från läsarna!