Hur mycket frukt är lagom?

Veckans läsarfråga i min spalt i GöteborgsPosten kommer från en person som undrar hur mycket frukt man bör äta per dag:

LCHF-förespråkarna hävdar att det är för mycket socker i frukt och tycker att man ska begränsa intaget. Men det nyttiga måste väl överväga? Vad säger du?

”Apelsinälskaren”

Frukt och bär är betydelsefulla källor till flera viktiga näringsämnen och behövs för att vi ska må bra. Frukt och bär ger antioxidanter och vitaminer, fibrer och goda smaker. Frukt och grönt innehåller mycket c-vitamin och folat (det som kallas folsyra om man tar det som kosttillskott).

Livsmedelsverket rekommenderar minst 500 gram grönsaker, rotfrukter, frukt och bär per dag, för att skydda mot hjärtkärlsjukdomar som högt blodtryck och kolesterol, diabetes typ 2 och cancer. Uppemot 600-700 gram ger ännu bättre skydd, men jag gissar att det känns oöverstigligt – många äter det inte ens varje dag.

Frukt och grönt i en måltid gör att vi blir mätta utan att få i oss för mycket energi, och bidrar med goda smaker, krispighet och fina färger. Olika färger i frukt och grönt innehåller olika typer av antioxidanter, som har olika funktion i kroppen och förstärker varandras effekt. Fibrerna har viktiga funktioner både i tarmen och för resten av kroppen – via de livsnödvändiga tarmbakterierna.

En frukt i träningsväskan är ett jättebra mellanmål, kanske du behöver lägga till några mandlar eller nötter för att bli mer mätt.

Svårt att säga exakt hur mycket frukt som är lagom dos, det beror ju helt på vad man äter i övrigt och hur mycket energi man behöver. Själv tycker jag att 1-2 frukter per dag känns bra, men då äter jag väldigt mycket grönsaker. Paprika och broccoli ger också väldigt mycket c-vitamin och andra bra grejer.