Effektiv återhämtning ger piggare kropp

Veckans GP-fråga handlar om återhämtning. Kvinnan som undrar är i femtioårsåldern och tycker att återhämtningen tagit längre tid de senaste åren, hon tränar sex dagar i veckan.

Åldern har visserligen betydelse, redan från trettioårsåldern börjar muskelmassan brytas ner och kroppssammansättningen förändras. Om vi inte använder musklerna ser kroppen ingen anledning att ha dem kvar, då slösar de bara energi.

Men jag tror i det här fallet att andra påverkbara faktorer som sömn, kost, stress, alkohol kan vara viktigare. Träning sex dagar i veckan ställer höga krav på kostens kvalitet, tajming av måltider och träningstider, och att man tränar smart så att inte samma muskelgrupper tränas för ofta.

Musklerna behöver åtminstone ett dygns vila innan de belastas hårt igen, återhämtningen går snabbare om man ätit bra, både före och efter passet.

20120306-081500.jpg