Missuppfattningar om transfett

Härom dagen skrev flera dagstidningar om nyfunna samband mellan kost och sjukdom. Den här gången gällde larmet småkakor och ökad att drabbas av stroke. Artiklarna bygger på en amerikansk studie av ett stort antal kvinnor, bland dem som åt mest småkakor och pommes frites var stroke vanligare än de som åt mindre av den typen av mat. I GP hade man intervjuat några stackars tanter på ett café och frågat om hur ofta de åt småkakor. Artikeln illustreras med ett foto på hembakade hallongrottor.

Jag kan nästan garantera att kakor bakade på ett mysigt café inte innehåller konstgjorda transfetter. Om du däremot köper lågpriskex med extremt lång hållbarhet och innehållsförteckning på väldigt många språk kan det hända att det finns en och annan transfettsyra. I svensktillverkad mat är transfett väldigt ovanligt.