Ekomat för dyrt

Var femte svensk väljer hellre ekologisk mat, men för en familj på fyra kostar det 34.000 kronor mer per år än om man köper motsvarande ”vanliga” produkter. GP har undersökt saken.

Om det ska bli någon verklig effekt på miljön måste nog fler politiska hjälpmedel till för att alla aktörer ska känna att det är värt att satsa på den ekologiska maten, även majoriteten av oss konsumenter. När man får siffrorna svart på vitt är det nog få som är beredda att ta den merkostnaden. Många åker nog hellre på en All-invlusive, tyvärr.

Man kanske inte behöver köpa enbart ekomat, men om alla gör det lite grann då och då blir effekten stor. Mjölk, bananer, kaffe och choklad till exempel. Ekologiska frukter och grönsaker är ofta mycket godare.

Främja gärna de lokala odlarna när det är frukt- och gröntsäsong, och prova ekologiskt närproducerat kött. Och inte enbart för miljöns utan även för smakens skull!

20120315-073607.jpg