Ännu ett skäl till att vi blir allt fetare

Att svenskarnas medelvikt ökar är ett faktum. Dessutom tror jag att skillnaden mellan ”tjock” och ”smal” blir allt större. Dom som bryr sig gör det väldigt mycket, och de som inte är så intresserade av sin hälsa bryr sig inte alls.

Vi har flyttat referensramarna och satt på oss amerikanska glasögon. BMI 35-40 känns inte så extremt längre, och på badstranden undrar folk om man satt sina barn på diet bara för att de är normalviktiga och ser ut som de flesta av oss gjorde på 70-talet.

Det finns många skäl till att vi blir allt större. Ett är att vi äter i farten och mat och dryck är som ett tidsfördriv – som nu när jag sitter på tåget till exempel. :)

Ett annat är att portionsstorlekarna successivt ökar, det kommer smygande, så vi reflekterar inte så mycket över det. På Starbucks innehåller den minsta kaffemuggen 350 ml. Den största nära 6 dl. Nu ska vi inte snacka skit om kaffe, jag älskar kaffe!
Men vem behöver hälla i sig så mycket på en gång?

Och det är ju sällan svart kaffe i muggarna. En halvliter Baristamjölk innehåller visserligen kalcium, protein och andra viktiga näringsämnen – men även 300 kcal.

Välj istället den minsta sorten och njut med alla dina sinnen, så behövs det inte lika mycket av det goda för att du ska bli nöjd.

20120525-105702.jpg

1 kommentar