Nya näringsrekommendationer på G

Nya Nordiska näringsrekommendationer är på gång. Det verkar som att de kommer att fokusera mer på matvanor och val av bra mat än näringsämnen och procentsatser, och mer på kvalitet än energiprocent när det gäller kolhydrater och fett. Det låter bra, tycker jag.

En kost med mycket frukt och grönt, fibrer, fullkorn, fisk, vegetabiliska oljor och magra mjölkprodukter minska risken för sjukdom. Söta drycker, godis, bakverk, vitt mjöl och hårda fetter som smör ökar risken för olika sjukdomar och viktuppgång.

Läs nyheten i sin helhet hos Livsmedelsverket.

2 kommentarer

Hej, Kajsa!

Jag har två frågor som Du kanske kan reda ut:
1. Vad finns det för vetenskapligt underlag för att hårda fetter orsakar olika sjukdomar och viktuppgång?
2. Vegetabiliska oljor (margariner) innehåller mycket omega 6-fetter. Risken för obalans mellan O 3 pch O 6 är uppenbar. Jag har sett uppgifter på att den obalansen existerar och är farlig för hälsan. Hjärt- kärlssjukdomarna och hög inflammationsnivå i kroppen har en av sina orsaker just här. Odlad fisk, som numera är den som finns i handeln, är fattig på omega tre. Hur ska nämnda balans (helst 1:1) kunna upprätthållas med så många omega 6-källor i kosten?

Om inte Livsmedelsverket visar bättre koll på det här med fetter tror jag att sjukdomsbilden vi nu ser i befolkningen, inte bara i Sverige, kommer att accelerera (fetman och hjärt-kärlsjukdomarna).

Ser fram emot ett uppriktigt svar på mina frågor med anledning av uppdateringen av näringsrekommendationerna.

Junihälsningar 2012
Rolf Aronsson

Hej Rolf!
Tack för din kommentar. Frågorna tycker jag att du ska ställa till Livsmedelsverket, de har bättre koll på studier med tillräckligt hög vetenskaplig kvalitet – som krävs för att ligga till grund för nya näringsrekommendationer.
Ha en fin dag!