Mjölkfritt – onödigt och krångligt

20120601-090807.jpgLäser i dagens Sydsvenskan om ökande försäljning av laktosfria produkter.

Många äter laktosfritt helt i onödan, och det är många – även vårdpersonal och andra som borde kunna detta – som inte vet skillnaden mellan laktosintolerans och mjölkproteinallergi.

Det finns alltså olika skäl till att inte tåla mjölk. Och kostbehandlingen för dessa olika tillstånd är helt olika. Den som har mjölkproteinallergi behöver utesluta alla livsmedel som innehåller minsta gnutta mjölk; ost, vassle, många färdigprodukter och charkvaror. Den som är laktosintolerant behöver inte vara lika strikt, och de flesta tål 1-2 dl mjölk per tillfälle. Genom att sprida ut mängden mjölk över dagen kan man alltså få i sig tillräckligt (mjölk är en bra källa till många av de näringsämnen vi behöver få i oss varje dag) utan att få problem med magen. Läs gärna mer på min hemsida!

Man ska också komma ihåg att det finns andra anledningar till problem med magen, som inte alls har med mat eller mjölk att göra. Tuggummi, kolsyrade drycker och sötningsmedel är några. Stress är en annan. Jag tror det är viktigt att se över hela livsstilen innan man börjar laborera med specialkoster.

Att äta specialkost kan vara väldigt krångligt och skapa andra problem. Helt i onödan.