Behövs det en Köttbullens dag?

Jag undrar var alla de här specialmatdagarna kommer ifrån. Idag är det tydligen Köttbullens dag, den dagen har vi alltför ofta i min familj. Och många barnfamiljer har det troligtvis ännu oftare. Typ 100 gånger om året.

Man skulle ju kunna misstänka att det är Mamma Scan som instiftat Köttbullens dag, men icke. Det är enligt matforum.se socialdemokraten Mikael Johansson (s) som hittade på att denna dag skulle firas. År 2008.

Kanske är det för att man just idag ska trilla sina egna köttbullar och göra dem lite festligare? Jag lägger sällan tid på det, men om jag gör det så gör jag dem gärna extra stora, med örtkryddor och vitlök, och låter dem koka färdigt i en mustig tomatsås, och äter tillsammans med nykokt tagliatelle. Och när jag köper färdiga väljer jag helst frysta Småköttbullar eller de med hög kötthalt och kryddpeppar. Mamma Scans vanliga köttbullar är ingen favorit i det här huset.

Det skulle kännas mer motiverat att fira Tjälknölens dag, Långkoksdagen, Högrevsdagen eller kanske Rotmosets dag. Rätter som vi inte tar oss tid att laga, som riskerar att glömmas bort om vi inte värnar om dem.

Och nyss fick jag tips från Svenskt Kött om att det är Kåldolmens dag den 30 november. Det kan ju vara värt att uppmärksammas. Jag minns min farmors kåldomar. Underbart goda och knapriga med lite sirap på toppen. Oslagbart.