SLV:s matvaneundersökning – energi för 70 dagar, bara i läsken.

Nu har Livsmedelsverket publicerat sin rapport om svenskarnas matvanor. Jag var med i arbetet med att skriva den korta versionen, och äntligen kan jag ta bladet från munnen. ;)

Bild lånad ur kortrapporten från SLVDet som är mest slående, tycker jag, är hur mycket onödiga kalorier medelsvensken sätter i sig. Man gnäller över att det är fel på rekommendationer och diskuterar livligt om vilken diet som är bäst. Men samtidigt kommer i genomsnitt 15 procent av kalorierna från godis, läsk, snacks och annat som ingen kostrådgivare (oavsett läggning) rekommenderar. Om folk åt MAT istället för en massa annat så skulle en stor del av problemen med  övervikt, fetma och följdsjukdomar vara lösta.

De yngre deltagarna (män 18-30 år) drack 4,5 liter läsk i veckan. På ett år blir det 140.000 extra kalorier – alltså cirka 70 dagars energibehov. Utan att ett enda vettigt näringsämne åker med ner i magen. Tjejerna var inte mycket bättre, de drack nästan 4 liter per person och vecka.

Så här ser svenskarnas matvanor ut i korthet:

 • Två av tio äter 500 gram frukt och grönsaker per dag, eller mer.
 • Tre av tio äter fisk som huvudrätt minst två gånger per vecka.
 • Sex av tio använder olja eller flytande margarin i matlagningen.
 • Nio av tio äter för lite fullkorn.
 • Sju av tio äter för lite fibrer.
 • Fyra av tio äter för mycket socker.
 • Sju av tio äter för mycket salt, men många väljer joderat salt.
 • Åtta av tio äter för mycket mättat fett.
 • 15 procent av energiintaget – kalorierna – kommer från godis, läsk, bakverk och snacks.
 • Unga kvinnor och män, 18–30 år, har sämst matvanor.
 • Kvinnor har generellt sett bättre matvanor än män.

Om du vill läsa mer, gå till: Livsmedelsverkets rapport om svenskarnas matvanor.

Livsmedelsverkets nyhetsnotis hittar du här.

8 kommentarer

Ja, och man kan ju undra hur de mår i munnen…
Tandläkare är nog ett bra framtidsyrke om man skulle vilja sadla om någon dag.

Frågan är om vi t.ex. under 50-60-talet åt så mycket mindre onyttigheter och då kanske också färre kalorier, jag är inte så säker på detta, MEN den stora skillnaden att vi förbrände betydligt mer kalorier i och med färre bilar, flera cyklade, flera promenerade – vi förbrände betydligt flera kalorier på vårt arbet såväl som på vår fritid. Vi måste helt enkelt röra på oss mera idag. Brist på fysisk aktivitet är vår nya stora folksjukdom.

Håller med dig, vi har uppfunnit en hel massa nya knep för att slippa röra oss och det vardagliga energibehovet har sjunkit – men läsk i de mängderna är nog en ganska ny företeelse…
Godnatt och Trevlig helg!

Varför tar du inte in min högst relevanta kommentar? Den belyser ju ihåligheten i dina inlägg. Vill du hålla fasaden ren, trots sprickor? Då får även jag ta till skuggbloggen…… Trist stil

Jag tycker att det är bättre att du söker informationen i huvudkällan. Jag gjorde jobbet med SLV i våras och har inte koll på detaljerna längre – dessutom kan de ha ändrats.
Jag skriver inlägg som jag anser är relevanta och intressanta.
Om du inte gillar vad jag skriver behöver du inte läsa min blogg.
Hej på dej!

PS. Vore schystare om du väljer att inte vara anonym.