Dagens GP – om magproblem och löpning

20121009-085618.jpg
Den här veckans läsarfråga i GP handlar om problem med magen i samband med löpning – löparmage.

Det finns olika grader av detta lilla helvete, vissa blir akut väldigt lösa i magen, andra kräks eller får bara väldigt väldigt ont. En lindrigare variant är att man bara måste gå på toa mitt i löprundan, men det är inte riktigt samma sak – och betydligt lättare att åtgärda. Ta med lite toapapper och sätt dig i en buske om du måste.

Problemen har att göra med att löpningen och kroppsrörelserna utlöser en tarmtömningsreflex. I samband med träning prioriteras blodtillförseln till musklerna. Det kan leda till en minskad syretillförsel till tarmsystemet, hormonfrisättning och en ökad sekretion, vilket gör att man blir väldigt lös i magen.

Om man har mycket mat i systemet när man springer blir det extra jobbigt eftersom de normala tarmrörelserna och matsmältningen avstannar under hård fysträning. Äter du stora portioner av pasta och ris bör du inte använda de fiberrikaste sorterna, och kan du gå på toa innan du ger dig ut och springer är det bra. Fyll på med vatten kontinuerligt under dagen så att du inte behöver hälla i dig flera glas alldeles innan du börjar springa.

Kvarstående magproblem – alltså även när man inte springer, bör utredas av en läkare för att säkerställa att det inte är en tarmsjukdom som ligger bakom.

1 kommentar

[…] har hittat lite läsvärt när jag Googlade: Kajsaasp’s Blog: om magproblem och löpning Maratonbloggen: Löparmage Maratonbloggen: Mer om löparmage Löparhälsa: Mag-tarmsymtom vid […]