Växtsteroler skyddar mot hjärtinfarkt. Ny avhandling i Gbg.

Enligt en aktuell göteborgsavhandling skyddar ett högt intag av växtsteroler mot hjärtinfarkt och högt kolesterol. Det är i sig inget nytt, men nu har man gjort en ny omfattande kartläggning av naturligt förekommande växtsterolers betydelse för att blockera upptaget av kolesterol i tarmen.

Studien Dietary intake of naturally occurring plant sterols in relation to serum cholesterol and myocardial infarction – Epidemiological studies from Sweden and the UK baseras på data från 77.000 personer i Västerbotten, deltagare i MONICA-studien. Personer som fick i sig mycket växtsteroler hade 3 procent lägre kolesterolvärde än de som fick i sig låga mängder – och hela 24 procent lägre risk att drabbas av hjärtinfarkt. Wow!

Här kan du läsa mer om studien.

Växtsteroler finns i vegetabilisk mat, såsom vegetabiliska oljor, spannmålsprodukter, frukt och grönsaker. Bilden visar 500 gram grönsaker och frukt – den mängd som vi behöver få i oss varje dag. Minst.