Arla wellness under luppen

I dagens GP får sig Arlas nya Wellness sortiment en känga. Produktserien är berikad med olika vitaminer och mineraler och försedd med hälsopåståenden av ett slag som det var länge sedan vi såg i Sverige.

Här är traditionen att vara lite mer försiktig i tolkningen av de lagar och riktlinjer som finns. I andra länder är det mer vanligt att man tänjer lite på gränserna.

Att berika med kalcium och D-vitamin kan vara befogat för vissa målgrupper, men att tillsätta lite C-vitamin och sedan skriva att produkten är bra för immunförsvaret – tveksamt!
Och att stoppa i extra kalcium och säga att produkten är bra för matsmältningen. Njaaa.. Då har man gått över gränsen för vad som är relevant, anser jag. Enligt skolboken behövs kalcium för matsmältningen, men det är sällan kalciumintaget man behöver rätta till om man har problem med magen.

Nu när det inte längre är tillåtet att i marknadsföringen berätta om probiotikas effekter går man andra vägar. Kalcium är ett ämne som man får säga ganska mycket om när det gäller hälsopåståenden.

Alltså kan man tillsätta kalcium och säga att produkten är bra för magen – även om det är fibrerna och probiotikan som gör jobbet.

Tillåtna hälsopåståenden om kalcium:

Maintenance of normal

1) bones and teeth

2) muscle function

3) neurotransmission

4) blood coagualation

5) energy-yielding metabolism

6) function of digestive enzymes

7) regulation of normal cell division

Källa: ec.europa.eu/nuhclaims

2 kommentarer