Om fetma och portioner i GP

20121106-141356.jpg

Återigen en fundering kring övervikt och fetma i min läsarspalt i GöteborgsPosten. Den här gången om samband mellan portionsstorlekar och viktökning.

Anledningen till att man får i sig mer energi än man behöver kan vara väldigt olika. Vissa äter för stora portioner, men för väldigt många är maten på tallriken och det man äter när man sitter vid matbordet inte den mest betydande orsaken.

Jag är inte så säker på att matportionerna på restauranger ökar över lag, men på caféer är det ofta galna storlekar i utbudet.

Det vi äter och dricker i farten, framför teven eller i bilen – och som många gånger inte räknas som ”mat” – tillför ofta väldigt mycket extrakalorier. Snabbmaten är ofta inte bara snabb och lätt tillgänglig, det går dessutom snabbt att få i sig den. Och det man äter samtidigt som man gör annat tenderar man att glömma bort.

Fokusera på maten när du äter så blir du mätt på mindre mat. Känn och njut av smakerna i det du äter, känn efter hur det känns i kroppen efter hand som du blir mätt – och sluta äta när du är nöjd istället för att fortsätta tills du är proppmätt.

20121107-132319.jpg
En liten kaka till kaffet

1 kommentar