Om muskelbygge och protein i dagens #GP

20121211-084939.jpg

Idag handlar veckans läsarfråga om mat för bästa möjliga förutsättningar när det gäller att bygga muskler. Tjejen som ställt frågan vill gå upp i muskelvikt och undrar om hon måste blanda äggvita i sin morgongröt – ett råd som hon fått av sin gyminstruktör.

Det är sällan proteininnehållet i kosten som begränsar när det gäller att bygga muskler. Om man äter en normal blandad kost med inslag av kött, fisk, ägg, mjölkprodukter och vegetariska proteinkällor, är proteinintaget oftast fullt tillräckligt. Men om man inte äter tillräckligt mycket energi totalt sett används proteinet som bränsle. Kroppen tillgodoser i första hand energitillförseln, först därefter kan de aminosyror som blir över bli byggstenar för nya muskler.

I vissa studier, främst på äldre personer, har man sett att det är positivt att sprida ut proteinintaget över dagen för att få bättre förutsättningar för att bygga muskler. Att tajma mat och träning är viktigt, när man tränar med för lite energi tillgängligt bryts musklerna ner – det gör de även annars, men har man käkat innan passet blir den nedbrytningen mindre omfattande.

Återhämtningsmål är viktigt om man vill bygga muskler, särskilt om man tränar många gånger i veckan. Proteinet blir byggstenar, de snabba kolhydraterna återställer musklernas energiförråd och sätter igång en insulinutsöndring, vilket är positivt eftersom insulin är ett uppbyggande hormon.

Att blanda äggvita i morgongröten kan vara ett sätt att göra gröten mer mättande, och ett sätt att få i sig mer protein, men det ganska ovanligt att det är proteinintaget som är den begränsande faktorn.

Du som tränar hårt gör klokt i att ta ett återhämtningsmål efter träningen. Det underlättar musklernas återhämtning och uppbyggnad och stärker immunförsvaret.