Järn i broccoli – en myt

broccoli kost kajsa asp

 

Många tror att broccoli är den bästa källan till järn i kosten. När det gäller att öka mängden järn är det ofta broccoli, spenat och persilja man pratar om – inte minst när det gäller kostrådgivning till tjejer och gravida kvinnor.

Nötkött och så kallad inälvsmat, till exempel blodpudding och lever har oslagbart högt järninnehåll.
Det är visserligen viktigt och bra att äta mycket grönsaker, men för att komma upp i samma järninnehåll som 100 gram blodpudding krävs det 2,8 kilo broccoli.

 

Några exempel

Järn (mg) per 100 gram livsmedel
broccoli 0,66
persilja 3,6
spenat 2
hallon 1,1
svarta vinbär 0,67
jordgubbar 0,34

blodpudding blodkorv fett 8% 18,48
köttfärs nötfärs fett 10% 2,4
rökt skinka gris fett 3% 0,7
leverpastej skivbar fett 14% 8

Källa (näringsvärdestabellen): Livsmedelsverket

Är du nyfiken på hur mycket järn du får i dig via maten? Jag hjälper dig gärna att hitta lösningar och knep för att öka järninnehållet och optimera upptaget i din kost. Läs mer här!