Bakar egna Sportlovsbars #blogg100 del 16

En energibar är perfekt för barnen att ta med på utflykten, och för oss andra att packa ner i träningsväskan.

Tanken på att göra egna bars föddes när en av sönerna fick tillsägelse i skolan för att han hade med sig en färdigköpt mellanmålsbar som bland annat innehöll mandel (vilket jag inte hade en tanke på). I skolan råder nämligen totalt nöt- och mandelförbud – och det visade sig nästan omöjligt att hitta bars utan.

Det är lätt att göra egna bars, och kul att hitta på egna varianter och smaker. Prova till exempel att byta ut russinen mot torkade aprikoser, tranbär, fikon eller blåbär, byt kanelen mot kardemumma.

Sportlovsbars med äpple och kanel

Du behöver
½ dl smör och rapsolja
½ dl rapsolja (el. annan olja med neutral smak)
2 msk socker
3 msk honung
5 dl havregryn
2 msk russin
4 msk solrosfrön
2 tsk kanel
1 msk vetemjöl
1 nypa vaniljsocker
1 nypa salt
1 litet äpple, grovt rivet

Gör så här
Sätt ugnen på 175º.
Lägg fett, socker och honung i en kastrull. Låt koka på svag värme tills det blivit lite knäckigt.
Hacka russinen grovt. Blanda havregryn, russin, solrosfrön, kanel, rivet äpple, vaniljsocker, salt och vetemjöl i en bunke. Häll över knäckblandningen och blanda väl. Lägg ett bakplåtspapper på plåt. Bred ut massan och pressa ihop till en fyrkantig kaka.

Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter tills kakan fått fin färg. Låt den svalna något och skär i 12 eller 24 bitar. Låt kallna helt och förvara dem i tät burk.
Wrappa in barsen styckvis i folie när det är utflyktsdags.

20130210-195442.jpg
Obs! Dessa bars är inte någon hälsokost – men ett bra och enkelt energitillskott när man är i farten. Och ett bra alternativ för den som vill ha ett mellanmål utan tillsatser.