Parkour; Träning på stan. #blogg100 del 30

Tänk dig att hela stan är som en hinderbana. Utmana din kropp och dina mentala spärrar. Se möjligheterna att övervinna de hinder som dyker upp längs vägen som träningsredskap; trappräcken, broar, en mur eller ett staket, en rad med lyktstolpar, en parkbänk, ett träd, mellanrummet mellan två hustak… Träningsmiljöer finns överallt och du kan träna precis var som helst – och hur tufft som helst. Hitta rörelseglädje, tänj på gränserna och hitta nya sätt att utmana kroppen.

Parkour härstammar från franskan och betyder konsten att röra sig, med målet att utvecklas både fysiskt och mentalt.

Parkour innebär att man med bara kroppen tar sig fram i alla olika sorters miljöer. Syftet är att röra sig i en flytande rörelse och att använda sin kropp och omgivningen för att ta sig fram på ett effektivt sätt, utveckla smidighet och styrka – och glädjen i att ta sig över och förbi hinder.

Löpning blandas med halsbrytande övningar och hopp. Kondition och koordination tränas på ett naturligt, men väldigt utmanande sätt. Kolla in detta klipp från Youtube!

Starta försiktigt efter dina egna förutsättningar och höj ribban efter hand som du utvecklar styrka och smidighet.

Friskis & Svettis har tagit fram en instruktionsplansch med enklare parcour-övningar, som du kan ladda ner här!

Skärmavbild 2013-02-19 kl. 13.15.44