Fetmaopereration hjälp till sundare matvanor

Idag har jag för Dietisternas riksförbunds räkning skrivit och skickat ut ett pressmeddelande om en disputation som sker i Göteborg imorgon. Dietisten Anna Laurenius har studerat ätbeteende och matvanor hos gastric bypass-opererade personer, och sett att det inte enbart är operationen som sådan som bidrar till att personerna som opererats går ner i vikt, utan att de faktiskt också förändrar livsmedelsval och ätbeteende till det mer normala.

– Efter operation äter man långsammare och man blir mätt på mindre portioner. Vi ser tydligt att personerna som opererats med gastric bypass äter mindre fett och ökar mängden frukt och grönsaker – alltså helt enligt de rekommendationer vi ger för viktminskning, även vid vanlig kostbehandling, menar dietisten Anna Laurenius.

Här kan du läsa pressmeddelandet.

För mig är det är en otrolig förmån att få göra de här uppdragen. Att intervjua en forskare, VD, produktchef eller någon annan som har något viktigt att berätta och ofta ett väldigt starkt engagemang, det är något av det roligaste jag vet. När det gäller medicinsk forskning handlar det ofta om att ”översätta” forskarens insnöade medicin-svenska till något som alla kan förstå och tycka är intressant. Det är otroligt spännande!