Mera gulkant – nytta och matglädje. Helt enkelt. #blogg100 del 85

Igår skrev jag om bär och frukt som ett sätt att lägga till pulsvärden i sin frukost. Ett annat bra och väldigt gott sätt att lägga till näring och smak är att strö lite nötter på müslin. Nötterna ger hälsosamt fett och god smak, och gör att man håller sig mätt längre på sin frukost.

Visserligen är nötterna energirika, men av någon anledning finns ett tydligt samband mellan nötter och mandlar – och lägre kroppsvikt och smalare midja. Det finns flera möjliga mekanismer bakom detta; att nötterna inte tuggas sönder så noga att all energi kan tas upp, att nötterna ger en hög mättnadskänsla som gör att man automatiskt äter mindre av annan mat, eller att de skulle kunna bidra till en ökad energiförbränning.

Nötter och mandlar är ett nyttigt inslag i ett hälsosamt kostmönster, enligt en litteraturöversikt i Food and nutrition research.

Jag brukar rosta nötterna i en torr stekpanna för att locka fram mer av de goda smakerna. Då räcker det med ganska lite för att förgylla frukosten.

Nötter