Gör din egen müsli #blogg100 del 91

– Va??! Gör inte du din egen müsli??
Det fick jag höra idag av en förvånad kollega. Nä. Jag bakar inte mitt eget surdegsbröd heller. Jag har aldrig stånkat en korv och jag har inte för vana att göra inte min egen müsli. Jag tycker inte jag har tid med det. Så var det sagt.
Men idag har jag gjort en egen müsli. Det gick faktiskt snabbt och var riktigt enkelt. Och eftersom jag i stort sett äter müsli varje dag är det lätt att tröttna på de sorter som finns i affären.
Se receptet som inspiration och vägledning. Våga byta ut ingredienser och prova andra smaksättningar.
Nästa gång ska jag prova att byta ut kanelen mot grovt nymald kardemumma.

Ingredienser:
4 dl havregryn
4 dl rågfligor
1,5 msk honung
1 dl kokande vatten
0,5 dl rapsolja
1 tsk kanel
1 nypa vaniljsocker
1 krm salt
1 dl mandlar, grovt hackade

Gör såhär:
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Rör ut honungen i kokande vatten. Rör ihop honungsvatten och olja med grynblandningen och blanda till en smuldegsliknande massa, strö ut den och mandlarna på en plåt med bakplåtspapper.
Rosta i ugn 175 grader ca 30-40 minuter. Rör om då och då och låt det hela bli gyllenbrunt.
Ta ut plåten och låt svalna.

Välj de smaksättare du gillar, jag hade:
4 skivor falu rågrut, brutet i mindre bitar
1 dl torkade tranbär och blåbär

Blanda alltihop och förvara müslin i en tät burk.

20130425-064931.jpg