Mors dag – ta hand om hjärtat, din viktigaste muskel

På söndag är det Mors Dag; en dag att visa kärlek och omtanke om alla mödrar – och kvinnor, och kanske tänkta lite extra med (och på) hjärtat.

Hjärt- och kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken hos kvinnor i Sverige, och många kvinnor är oroliga för sitt hjärta. Stress är en orsak, men även insikten om att man sover och motionerar för lite. Kronans Droghandel har i samarbete med Sifo gjort en undersökning, som nära 600 kvinnor har besvarat.

Hjärtinfarkter för kvinnor under 55 år ökar dramatiskt. Många drabbas av högt blodtryck på grund av det man slarvar mest med som kost, stress och lite motion och hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken för kvinnor i Sverige.

42 procent av kvinnorna är oroliga för sitt hjärta. 39 procent säger att de någon gång haft ont i hjärtat av stress.

Enligt undersökningen är det 34% som anser att de motionerar för lite , 26 % som stressar för mycket , 24% som sover för lite, 23% som själva säger att de har övervikt. 12% menar att de äter för ohälsosam mat , 9% röker och 4% dricker för mycket alkohol.

Enligt undersökningen har kvinnor dålig kunskap om sina hjärtan. Man vet att det går att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, men samtidigt säger var fjärde kvinna att män drabbas mer ofta. 40 procent säger att de inte vet. 35 procent vet inte om att det är mer bråttom att åka till sjukhus vid stroke än vid hjärtinfarkt. Och 23 procent av kvinnorna tror att det är tvärt om.

Var femte kvinna äter idag någon form av medicin för hjärta och kärl, de flesta av dessa tar någon form av blodtryckssänkande läkemedel.

Läs mer om salt och blodtryck här.

Läs mer om kost för hjärta och kärl här.

Läs pressmeddelandet från Kronans Droghandel här.

20130524-184522.jpg

Och vill du både röra på dig mer och passa på att göra en insats för forskningen, ladda ner appen Gå för hjärtat och sätt igång!

20130524-162630.jpg