Hur påverkar saltet din hälsa?

I Sverige är det inte så många som pratar om saltets påverkan på hälsan. Vi har fullt fokus på kalorier, fett och kolhydrater, men faktum är att även saltet har stor betydelse för flera livsstilsrelaterade sjukdomar och riskfaktorer.

Medelsvensken behöver halvera sitt saltintag. Både hjärtat, kärlen och skelettet skulle må bra av det – för mycket salt bidrar bland annat till högt blodtryck och ett svagare skelett. Högt blodtryck, hypertoni, ökar risken för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och skador på njurarna. Dessutom kan för mycket salt bidra till benskörhet, osteoporos, genom att skelettet dräneras på kalcium om vi äter för mycket salt . Läs gärna mer om salt och hälsoeffekter på Livsmedelsverkets hemsida.

Försök att successivt vänja dig vid att salta mindre, och tänk på att det finns många dolda saltkällor i kosten; soja, fond och buljongtärning, kryddblandningar, konserver och färdiga soppor, pesto, vissa ostar, oliver, salta nötter, chips, popcorn och salta pinnar innehåller mycket salt. Skaldjur, kallrökt och gravad fisk, och pålägg som lufttorkad eller kallrökt skinka innehåller ofta mycket salt.

Välj osaltat istället för nötter och mandlar med salt – rosta dem gärna i ugn eller torr stekpanna för att locka fram mer smak. Poppar du popcornen själv är det du som avgör hur mycket salt du tillsätter.

Salta inte slentrianmässigt – smaka på maten först. Låt råvarornas egna smaker få ta plats och smaksätt med färska örter, peppar, chili, vitlök, ingefära, skal och saft av citron och lime.

salt-kajsa-asp

Behöver man extra salt när man tränar mycket?

Om man tränar mycket och ofta, och svettas väldigt mycket, kan kroppen ha svårt att kompensera för de salter man förlorar. Detta kan vara bra att känna till för alla som åker på träningsresor och tränar ett par timmar varje dag i varmt klimat.

I de sammanhangen kan det finnas skäl att faktiskt äta mer salt. Det behövs även för att kroppen ska kunna ta upp vätska i tillräcklig utsträckning för att återställa vätskebalansen. Frågan aktualiserades i samband med GöteborgsVarvet förra veckan. I den plötsliga värmen var det många som hade behövt mer salt tillsammans med den vätska de drack, eftersom saltet (i rätt koncentration) gör att kroppen tar upp vätskan mer effektivt.