Strandhugg i Fiskebäckskil

Igår var vi på restaurang Brygghuset i Fiskebäckskil. Skönt att få sträcka på ryggen och äta en riktigt god middag när man tillbringat en vecka i en något för liten segelbåt; med lågt i tak, mat från dåligt isolerad kylväska och vatten från dunk.
Vi åt kungligt gott, och faktiskt även ganska nyttigt. Jag började med en Tartar på lax och cantalopemelon, med chili och lime, serverad med en wasabimajonnäs och krispiga krutonger.
Väldigt enkelt att göra själv – jag hade gjort ungefär såhär:

Ingredienser för 4 personer:
100-150 gram färsk lax
1/2 cantalopemelon
1/2-1 färsk röd chili
1 lime
Ruccolasallad
Gräslök
Flingsalt
Svartpeppar från kvarn

Köp färsk lax över disk samma dag som den ska ätas, fråga så att du säkert vet att den går bra att ätas rå eller gravas utan att ha varit fryst innan.
Gör såhär:
Skär lax och melon i små tärningar. Hacka chilin fint, krama ur saften ur limen. Blanda alltsammans i en skål och låt stå i kylskåp 1-3 timmar.
Vid servering:
Forma lax/melonblandningen till en rund puck på varje tallrik. Garnera med ruccolablad och hela strån av gräslök. Toppa med lite flingsalt och grovt nymald svartpeppar.
Om man vill ha en sås liknande wasabimajonnäsen kan man snabbt blanda ihop en crème fraîche med en halv tesked wasabi och servera en liten klick till tartaren.
Drick gärna ett ganska kraftigt vitt vin till denna smakrika och heta, men fräscha förrätt!

20130727-200918.jpg

20130727-200932.jpg

20130727-200944.jpg

Huvudrätten var en Fiskgryta med torsk, rödtunga, räkor, blåmusslor och pilgrimsmussla, med sås av hummerfond och vitt vin, serverad med färskpotatis och äppelemulsion. Och till slut delade vi på en dessert med hemgjord päronglass – första gången jag ätit päronglass som faktiskt smakade päron – samt flädersorbet, jordgubbar och vinbär.
Väldigt gott, mysigt och trevligt.
Vi har varit på Brygghuset varje sommar de senaste åren, och det lär bli minst ett besök även nästa år.