Skriver om 5:2 i GP

Senaste tidens kost- och viktminskningsskriverier har handlat om dagar och timmar istället för energifördelning som det handlat om under de senaste åren. Istället för att prata om att man ska minska på kolhydrater eller äta mindre fett, så är det att äta eller inte äta; 5 respektive 2 dagar i veckan, så kallad 5:2-diet, eller att äta under en viss tid på dygnet.

I veckans tips på GP plus kan du läsa mina tankar om de nya diet-trenderna; Att äta eller inte äta.

Under många många år har råd om hälsosamma matvanor handlat om regelbundna vanor; om frukost, lunch middag och mellanmål. På senare tid har man i forskningen hittat stöd för att det kanske är bättre att inte äta alls – i alla fall under perioder.

De senaste diet-flugorna har sifferkombinationer istället för bokstavskombinationer. Istället för LCHF, LCD och GI talar man om 5:2 och 16:8.

Kanske de nya trenderna kan underlätta när det gäller att låta bli att småäta, men i det långa loppet handlar viktminskning om att förbränna mer kalorier än man äter, så att kroppen istället börjar ta av det energilager du har på kroppen; fettväven.

5:2-dieten handlar om att äta utan restriktioner fem dagar per vecka, och fasta eller äta en enda liten måltid dag sex och sju. Vissa förespråkare påtalar att den mat man äter ska vara nyttig, medan andra menar att det inte spelar någon roll, att det är själva fastan som är grejen.

Kajsas kommentar:

Jag tror att det finns en stor risk att man överkompenserar och äter ikapp det man missar under sina fastedagar. Särskilt när man säger att man kan äta ”vad som helst” under ätardagarna kan man lätt få i sig mer än man behöver och får inte det viktminskningsresultat man förväntar sig. För många är anledningen till övervikt att man bantar måndag-torsdag och överkompenserar med för mycket mat och dryck under fredag-lördag-söndag. 5:2-dieten påminner i stora delar det ätmönstret.

Dessutom är risken stor att man tänjer ut sin magsäck och får problem med att hålla sig till normala portioner i längden; när man tröttnar på metoden och återgår till att fördela maten mer jämnt under veckans dagar har man kanske en annan bild av vad som är en lagom mängd mat på tallriken, och man går snabbt upp i vikt igen.

16:8 – Periodisk fasta – handlar om att äta under ett visst så kallat fönster; man äter under ungefär halva sin vakna tid på dygnet, ofta mellan till exempel 16 och 24.00, hoppar över frukost och lunch och äter 1-2 stora måltider sent på eftermiddagen och kvällen, och äter alltså större delen av sin totala energi strax innan läggdags.

Kajsas kommentar:

Detta ätbeteende påminner väldigt mycket om så kallat Night eating syndrome, som är en vanlig anledning till övervikt och fetma. För att man inte ska gå upp i vikt om man lägger hela kaloriintaget på kvällen krävs en stor dos av träning, och att man väljer nyttig mat. Många som tränar mycket hård och explosiv styrketräning kör periodisk fasta, och lägger träningspasset timman innan ”ätfönstret”, med mycket goda resultat.

Viktminskning handlar ofta om att byta ut mat och dryck med onödigt mycket kalorier mot bättre alternativ. Men det handlar också om att ändra sitt beteende, att tänka efter en gång till innan du till exempel tar en portion till, innan du säger ja tack till allt du blir bjuden på, och att faktiskt våga vara lite hungrig ibland.

Det handlar inte alltid om vad du ska äta istället, kanske handlar det också om att inte äta. Kanske kan 5.2 och 16:8 vara en bra hjälp för dig som småäter, men än så länge finns det inte speciellt mycket forskning kring dessa relativt nya ätmönster.

Vad vi däremot vet är att de flesta av oss behöver röra på sig mer, välja näringstät mat med en stor andel grönsaker, frukt, bär, fisk och hjärtvänligt fett, och vara sparsam med alkohol, socker och andra snabba kolhydrater. Dessutom är jag övertygad om att maten och förhållandet till den egna kroppen idag är en stor källa till stress och dåligt samvete.

Ät och njut av maten och det faktum att du har en kropp som fungerar. Fokusera på det som är bra och positivt och låt det andra ta minimalt med plats i ditt medvetande. Då får du mer energi till roliga och energigivande saker och tankar, du sover bättre, blir gladare och kan koncentrera dig på livets goda.

Läs gärna tidigare inlägg om periodisk fasta här.