Gått upp i vikt i sommar? Intervju i GP

Semester innebär ofta lite för mycket av ”det goda”. Kanske man äter mer och kaloririkare mat, bullar, glass, godis och snacks. Och vin och öl gör liksom att man känner sig lite mer ledig.
I dagens GP blir jag intervjuad om hur man blir av med semesterkilona.
Där tipsar jag bl a om att:
– Se över helheten och tänk över dina vanor och ovanor. Kanske just du behöver äta mindre portioner? Dags att skippa kaloririka mellanmål som glass och bullar? Dricka mindre alkohol? Träna mer?
– Alla sätt som gör att man begränsar energiintaget och får i sig mindre än man behöver gör att mer av den energi som finns lagrad i kroppen förbränns. Men på lite längre sikt är det viktigt att man får i sig det man behöver för hälsans skull; vitaminer, mineraler, bra fett (gärna oliv- och rapsolja, nötter, avokado, fet fisk), bra protein, fullkorn, fibrer, grönsaker, bär och frukt…
– Se viktminskningen och livsstilen på sikt, så att du får i dig vad du behöver och bygger upp långsiktigt hållbara vanor; hälsosam mat och dryck, rörelse i vardagen och mer motion, mindre stress och goda sömnvanor – så att du både mår bra här och nu, når dina mål och håller dig frisk genom livet.

Sätt ett konkret mål. Varje gång du har ett val, t ex att röra dig mer, att tacka ja eller nej till en kaka, att ta en glass eller inte – alla gånger som du har möjlighet att välja kan du göra strategiska val som antingen tar dig närmare eller längre bort från ditt mål.
Ta hjälp av t ex en dietist – om du behöver stöd, råd och uppföljning.
Lycka till!