Nytt år – nytt liv?! Nu kör vi!! 5. Hitta din egen balans.

Det här med hälsa kan göras väldigt komplicerat. Sambanden är komplexa och detaljerna är många. Men att bygga upp sunda vanor kan faktiskt vara ganska enkelt. Jag tror att sunda vanor måste vara enkla och snabba för att de ska kunna bli just vanor istället för ännu ett kortsiktigt hälsoprojekt.
Det handlar om bra mat och lagom mycket rörelse, goda tankar, meningsfull sysselsättning och att sätta gränser som känns bra för dig.
Bra mat, sömn, fysisk aktivitet (träning, vardagsrörelse mm) och tankar och känslor är lika viktiga delar i balansen. Ingen av delarna kan prioriteras bort utan att det får konsekvenser och ger avtryck i helheten.
Vad som är bra mat finns det väldigt många åsikter om. Många modedieter och kostråd begränsar livet och matglädjen, helt i onödan. Njut av maten på din tallrik och känn efter hur kroppen reagerar, så behöver du mindre mat för att bli mätt. Planera ditt ätande, skriv matdagbok om du vill – för att få bättre koll på vad du äter.
Välj mjuka fetter, ät bra kolhydrater och lagom mycket utifrån hur mycket bränsle du behöver, ät mer grönt, baljväxter, nötter, fisk och fågel, mindre av feta mejeriprodukter, socker, chark och rött kött, och välj gärna det svenska ekologiska.
Genom att äta mycket grönsaker äter man ofta mindre av ”det andra”, dessutom innehåller grönsakerna bra grejer som motverkar det dåliga; stressen, sockret, övervikten, för mycket bacon, korv och annat processat kött.
Grönsakerna kan däremot inte bota bristen på fysisk aktivitet. Den biten måste du fixa själv.
Börja vad du har lust med och gör små förändringar. Ofta leder en liten ändring till att man känner för att göra fler. Kanske blir du mer motiverad till att äta bättre om du tränar mer, kanske kommer du till rätta med dina sömnproblem om du kommer igång med motionen. Hitta din egen balans och bygg upp ditt eget långsiktigt hälsosamma liv.
Ta hjälp av 80/20-regeln så slipper du känslan av att du måste göra allt rätt för att det ska vara någon idé att ens försöka.

IMG_9365.PNGDel 4 i serien handlar om sömn, den hittar du här.