Nytt år – nytt liv?! Nu kör vi!! 4. Prioritera din sömn.

Att sova tillräckligt är viktigt för immunförsvaret, hormonbalansen, kroppens återhämtning, signalsystem, koncentrationsförmåga, inlärning och för minnet. Sover man för lite kan det även påverka vikten och kroppsammansättningen; sömnbrist kan ge ett ökat sötsug och gör att kroppen hellre bygger upp fettväv än muskler.
För att kunna sova gott behöver du använda både kroppen och hjärnan under dagen och äta lagom mycket. Frukost, lunch och middag är en bra bas i en stabil ”mat-och-sov-klocka”. Att inte vara stressad är också en bra grundförutsättning.
Ta det lugnt och varva ner innan läggdags. Låt gärna bli läsplattor, smartphones och datorer åtminstone någon timme innan du ska sova. Blått ljus och andra intryck från skärmarna gör det svårt att komma till ro och somna. Sätt telefonen i flygplansläge så du inte blir störd under natten.
Rör på dig varje dag – det räcker med en halvtimmas promenad. Fysisk aktivitet minskar spänningar och stress. Tränar du på kvällen är det bra om du hinner varva ner innan läggdags.

Tre snabba tips för att sova gott.
Skapa rutiner som hjälper kroppen in i viloläge.
Låt kroppen och hjärnan arbeta under dagen, varva ner när det närmar sig läggdags. En lagom dos motion gör kroppen avslappnad, men tränar du för sent på kvällen kan det bli svårt att komma till ro.
Undvik kaffe, energidrycker och andra koffeinkällor under kvällen. Ta hellre en kopp varm mjölk eller rött te.
Sov gott – och ladda om!
Nattens sömn ger kroppen och hjärnan den återhämtning vi behöver för att må bra. Medan du sover lugnt är det full aktivitet på insidan. Intryck bearbetas och ny kunskap lagras i minnet. Hormoner och andra viktiga ämnen ser till att celler repareras och nya bildas. Immunsystemet stärks, stressreaktioner dämpas, och hela du förbereds för nya utmaningar.
Klicka här om du vill läsa del 3 i serien.

IMG_9364.PNG

2 kommentarer

Vilken trevlig blogg du har! Bra inlägg om sömn med. Jag har själv sömnproblem i omgångar och sömn kan t ex kopplas ihop med ångest. Att ligga där och vara dödstrött men ändå inte somna är hemskt. Mitt bästa tips för att sova gott är regelbundenhet. Det fungerar inte att gå upp klockan 7 ena dagen, 11 andra och 6 tredje.

Bra inlägg för det knyter an till debatten om sömn och vikten av sömn. Hoppas att media ytterligare trycker på detta eftersom god sömn har så många positiva effekter. Jag skulle även vilja trycka på att inte äta på kvällen efter klockan 8. Dels för att matsmältningen kan störa sömnen och ur ett rent hälsoperspektiv med för stort matintag.

Tack igen, Anders