Ät aldrig mat från en kartong?!

Ät aldrig mat från en kartong – det kategoriskt idiotiska kostrådet läste jag härom dagen i en intervju med en professor och författare som bland annat skriver böcker om faran med färdigmat och ”hemliga” ingredienser som ”lurar hjärnan”.

Det blir sällan särskilt bra när man vill förenkla ett budskap alltför mycket. Eller inte har särskilt mycket insikt varken i vad det finns för utbud eller vad vi har för behov eller önskemål kring hur vi använder vår tid i Livet 2015.

Det faktum att det finns snabbt tillgänglig föda när tiden inte räcker till att göra egna långkok gör knappast att man måste tvinga in stressade människor i skamvrån.

Man ska inte dra all färdigmat över en kam. Det finns billiga alternativ med så lite kött som möjligt där produktionen bland annat styrs av att produkten ska ha extremt lång hållbarhet – och så finns det bättre alternativ; svenskproducerade med ekologiska ingredienser och minimalt med tillsatser.

Om du tänker att råvarorna ska vara av hög kvalitet, maten ska vara lagad på schyssta villkor och kocken med flera ska ha en lön som går att leva på. Då kan man inte räkna med att få någon kvalitet om man bara betalar ett par tior.

Just idag är jag väldigt glad att det finns färdig mat förpackad i kartonger. Barnen ska iväg på sina aktiviteter och för att hinna med att äta någon vettig mat på eftermiddagen innan de måste sticka är det väldigt skönt att ibland bara kunna koka lite potatis och grönsaker – och värma upp en KARTONG i mikron. Idag blev det kalvfärsbiffar med skogssvamp och rödvinssky, mandelpotatis, broccoli och brynt rotselleri.

Tack för maten KitchenWiz!

Färdigmat, så gott som hemlagat