Bröd utan #gluten – onödigt om du inte behöver det!

Att vara brödproducent i dessa hårda tider av kolhydratsfobi och undvikande av gluten kan inte vara lätt. Det är märkligt hur stark den glutenfria trenden blivit, även bland personer som inte alls behöver undvika gluten. Trenden kommer från USA, som det brukar vara med mattrender, men utbudet av glutenfria produkter var tills för ett par år sedan mycket större i Sverige och Norden eftersom det är betydligt vanligare med celiaki här. Nu har utbudet vuxit explosionsartat även i USA.
Enligt trendspaningar från United minds undviker 11 procent av svenska folket gluten, motsvarande siffra i USA är cirka 30 procent av den vuxna befolkningen.
Läkare varnar nu för att haka på trenden och laborera med glutenfri kost på egen hand. För den som har glutenintolerans på riktigt kan det vara betydligt svårare att upptäcka detta om man går på specialkost; det krävs gluten i kosten för att man ska kunna se de tarmförändringar som sker vid oupptäckt celiaki. Se gärna detta inslag på TV4-nyheterna.

Att välja glutenfritt är trendigt – men onödigt om du inte har celiaki.
Lägg pengarna på frukt, grönsaker och fisk istället!

Många brödproducenter har hakat på trenden och tillverkar dyra glutenfria bröd med hög fiberhalt, mycket frön och nötter, vilket gör att det även passar in i LCHF-världen. ”Världens dyraste linfrön”, var det någon kollega som sa…

Jag gillar det innovativa tänket i Fazers nya rotfruktsbröd. Här har man ersatt en tredjedel av mjölet med bönor, morot, palsternacka och rödbetor och rostade kikärtor – ett bra sätt att öka vår konsumtion av rotfrukter och baljväxter och öka fiberintaget utan att vi ens tänker på det. Ingredienserna gör dessutom brödet saftigt och hållbart på ett naturligt sätt.

rotfruktsbrod Foto: Fazer 

Förra veckan var jag på en bloggträff som Fazer arrangerade för oss som skriver mycket om kost och träning. Det handlade om kolhydraternas roll för fysisk och mental prestation, men också mycket om träningens effekt och betydelse för vår mentala hälsa. Läs gärna mer här!