Nyckelhålet på restaurang har fått en nystart. Idag arrangerades en pressträff på Happy M Kitchen i Göteborg.
Nyckelhålsmärket gör det enklare att välja hälsosam och kvalitetssäkrad mat på restaurang.
En nyckelhålsmärkt lunch eller middag innehåller:
• minst 100 gram grönsaker i maträtten plus grönsaker och rotfrukter som tillbehör, t ex i en salladsbuffé.
• 25-40 energi% fett varav max 10 är mättat. Kvalitet är alltså viktigare än mängd.
• max 3,5 gram salt per portion
Jag hoppas att många krögare ser potentialen i att inte bara servera god mat till sina gäster, utan även tar ett hållbart helhetsgrepp på hälsa, miljö och ekonomi. Och att gästerna känner sig nöjda på alla sätt när de lämnar den nyckelhålscertifierade restaurangen – pigga i kroppen och med ett stort leende på läpparna.
Jag är mycket positiv till konceptet men ställer mig lite frågande till hur man tänkt när det gäller pimpningen av Tallriksmodellen. Begreppet Y-modellen känns inte riktigt välgenomtänkt…