Yogurt links to Weight management; 3rd Global summit on the Health effect of Yogurt #yogurt2015

Idag har jag varit med på 3rd Global Summit of the health effects of yogurt i Boston. Temat för mötet var kopplingen mellan yoghurt och vikt.

Yoghurt har positiv effekt på viktkontroll och kroppssammansättning. Ett stort antal studier styrker att det finns samband mellan just yoghurt och kroppsvikt, medan sambanden inte ses när det gäller mjölk eller ost (som ju i stort innehåller samma näringsämnen).

Det finns flera tänkbara mekanismer bakom sambanden:
– yoghurt innehåller viktiga ämnen som påverkar aptit och mättnad, till exempel kalcium,
– yoghurt påverkar ätbeteendet, bland annat eftersom vassleprotein ger en förlängd mättnadskänsla och man äter mindre vid nästa måltid,
– yoghurtens struktur verkar ha betydelse,
och
– bakterierna behövs för att få effekt.

Jag tror att svaret finns i den positiva påverkan yoghurten har på tarmbakterierna, mikrobiotan, kanske i kombination med strukturen, mjölkproteinet och balansen yoghurten skapar i tarmen – och kanske även i resten av kroppen.

En intressant frågeställning som kom upp är huruvida antibiotikaanvändning kan ha betydelse för utveckling av övervikt och fetma. Om nu tarmbakterierna, och kopplingen till yoghurtkultur och probiotika, har en skyddande effekt mot övervikt – skulle alltför mycket användning av antibiotika kunna ge den motsatta effekten? Detta pratade man även om på den kongress jag var på i Barcelona för ett par veckor sedan.
Jag är inte någon antibiotikamotståndare. Självklart ska man ta penicillin när det behövs, men sambandet är intressant. Och kanske bör vi vara mer noga med att ta hand om och stärka tarmfloran i samband med en antibiotikakur.

Andra frågor från publiken gällde socker och sötningsmedel i yoghurt – får man hälsoeffekter även om yoghurten är smaksatt och bidrar med mindre nyttiga ingredienser eller kan man förstöra den med tillsatser? Det finns ju all anledning att anta att levande yoghurtkultur och probiotika har bättre hälsoeffekter än ”döda” produkter.

Yoghurt är associerat med hälsosam livsstil och lägre vikt. Kartläggningar visar att yoghurtätare är mer fysiskt aktiva, men svaret på varför vissa människor verkar vara mer skyddade mot att gå upp i vikt än andra är inte så enkelt som bättre vanor kring kost och träning. Jag tror att svaret finns i den positiva påverkan yoghurten har på tarmbakterierna, mikrobiotan, kanske i kombination med strukturen, mjölkproteinet och balansen yoghurten skapar i tarmen – och kanske även i resten av kroppen.

För egen del känns det som att någonting saknas om jag inte får en skål yoghurt på morgonen. Tur att yoghurt finns i hela världen.

YogurtStrawberries YogurtSnack

På hemsidan Yogurt in nutrition finns referenser och artiklar kring aktuell forskning och senaste nytt kring de intressanta sambanden mellan yoghurt och hälsa.