Käka myror?! Kittlar dödsskönt i kistan…?

FN menar att jordens resurser av mat snart inte kommer att räcka och manar oss i väst att äta mer insekter, vilket man redan gör i många andra delar av världen, bland annat Sydamerika, Afrika och Asien.
Egentligen är det inte så konstigt att äta insekter, men för mig än så länge: väldigt ovant. Ska jag vara helt ärlig så har jag aldrig testat. Ofta hämtar vi inspiration till nya matvanor i samband med resor till andra länder och kulturer. Kanske känns det helt naturligt att bjuda på myrsnacks eller larvgryta om några år…
Skalbaggar, larver, bin, getingar, myror och olika typer av gräshoppor är mest populära, enligt en rapport från FN, som även framhåller att det är nödvändigt att fler matkulturer tar in insekter på menyn för att skapa en hållbar proteinförsörjning för världens befolkning. Att odla (eller säger man avla?) insekter är nämligen klimatsmart i förhållande till annan djurhållning.
Proteininnehållet i insekter är ofta högt: torkade insekter kan innehålla uppemot 60 procent. Många insekter är rika på mineraler som kalk, järn och zink. Fetthalten och kaloriinnehållet varierar mellan olika sorter.
Själv föredrar jag än så länge vegetariska proteinkällor framför insekter, som spindlar, larver och gräshoppor – om tillgången på fisk, svenskt kött, ägg och mjölkprodukter skulle begränsas.
Jag blev nyligen intervjuad av tidningen Topphälsa om insekter som proteinkälla.

(null)