Storm i ett glas #juice

Jag tycker man ska underlätta för folk att få i sig mer frukt och grönt. Och öka valfriheten istället för att inskränka. Därför är jag medförfattare i en debattartikel som GP publicerade i helgen.
Mer valmöjligheter gör det lättare att få i sig mer grönsaker, frukt, bär och rotfrukter. I en smoothie är alla näringsämnen som finns i råvarorna med, i en juice är all näring där, förutom fibrerna. Jag inser att det är ännu bättre att tugga i sig grönsaker och frukt, men när det handlar om att få i sig vitaminer och mineraler vore det bra om en deciliter juice kan ingå som en femtedel av de 500 gram frukt och grönt som vi behöver varje dag. Visst, det finns fruktsocker i, men vad är faran med ca 10 gram fruktos om det dessutom ger dig en tredjedel av dagsrekommendationen C-vitamin?

(null)

(null)

(null)
Ett halvt päron, en halv citron, en bit gurka, en näve spenat och en skvätt äppeljuice. Bara för att jag låter mixern sköta tuggandet minskar ju inte näringsinnehållet…