Sluta krångla med maten. Våga vägra!

Jag tycker det är så intressant att hälsosam mat i mångas ögon blivit synonymt med konstiga, dyra, trendiga ingredienser som vi aldrig tidigare hört talas om.
Jag äter vanlig mat. Vanligt bröd med gluten, vanlig yoghurt och andra mjölkprodukter med naturlig laktoshalt, vanlig müsli och vanligt äkta kött.
Våga vägra glutenfritt (om du inte verkligen behöver det), chiafröpudding och hemgjord mandelmjölk!!
Sunda matvanor och bra mat behöver varken vara krångligt eller svindyrt. Rågknäcke, potatis, rotfrukter, rågflingor, havre, yoghurt, kvarg, sill, ägg, kål, rapsolja, linser och bönor…
Det finns massor av bra mat som inte är dyrare än fredagsmyset!

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)
Jag tycker det har gått för långt. Inte bara kring uppfattningen om vad som är bra mat, utan också vad maten står för i våra liv, attityden till andra människor och deras val. Och jag tycker det är både tramsigt och skrämmande vilka proportioner det får.
Läs gärna också denna tänkvärda krönika om kost och hälsa.

2 kommentarer

Jag kan erkänna att jag tycker om både gojibär o mullbär och jag äter alger och olika grässorter. Men! Jag äter det INTE för att det skulle vara så mycket bättre än annan ”vanlig” mat. Utan jag äter det för lite variation och för att jag är så himla nyfiken på allt nytt som kommer. Något som det dock tyvärr inte pratas om när det gäller dessa livsmedel är miljön. Funderar folk över var dessa märkliga bär och fröer kommer ifrån? Våra svenska blåbär och lingon, havtorn och annat är ju minst lika bra som goji- och acaibär. Broccoli, spenat och andra grönsaker räcker alldeles utmärkt rent hälsomässigt. Och dessa råvaror går att få tag i här hemma i Sverige. Billigare, miljövänligare och precis lika nyttigt! Så jag köper att man gillar att prova nytt då och då, och att man faktiskt tycker superfooden är god, men det är inte okej att byta ut våra svenska nyttigheter mot miljöbovarna helt och hållet. Där måste var och en tänka till och ta sitt ansvar. Jag hoppas verkligen att även miljöaspekten lyfts snart… / @annis_pannis