Glutenfritt – trendigt, dyrt och ofta onödigt.

Jag blev nyligen intervjuad av Hembakningsrådet kring den megatrend som glutenfri kost blivit under senaste tiden – om mina tankar kring hur trenden spridits så snabbt och vilka för- och nackdelar jag ser med detta.
”– Fri från-trenden har varit stark en tid, t ex fri från tillsatser, fri från laktos mm. Många av de specialkoster som är populära nu är glutenfria, exempelvis stenålderskosten, paleo och LCHF. Det är lätt att bli förvirrad och många blandar ihop vad som är vad i alla budskap och vilka dieter som hjälper mot vad. Många är ute efter en diet att bli smal av och vill hitta ett sätt att minska energiintaget. Genom att ta bort bröd, mjöl, pasta, kex och kakor så minskar förstås kaloriintaget vilket är bra vid övervikt – men det finns ingen forskning som stödjer att det skulle kunna finnas någon koppling mellan glutenfri kost och viktminskning.”
”Man bör inte laborera med glutenfri kost på måfå eller på egen hand, om man misstänker att man är glutenintolerant (detta gäller även till exempel om man misstänker att man är laktosintolerant). Det kan göra det svårare att ställa en korrekt diagnos och få den rådgivning man behöver. Kontakta istället sjukvården för att få en professionell utredning och kontakt med dietist. Det finns många skäl till att man har problem med magen, ibland är de kostrelaterade men inte alltid. Olika diagnoser kräver olika specialkost och det är viktigt att det blir rätt så man inte missar grundorsaken till problemen.”
För dem som har en konstaterad celiaki är glutenfri kost den behandlingsmetod som finns och som fungerar väldigt väl om den hålls strikt.
En av de positiva följderna av att glutenfri kost blivit trendigt är att sortimentet och utbudet i butikerna vuxit enormt. Att vara glutenintolerant är inte lika tråkigt och enformigt som det var för ett par år sedan.
Läs gärna artikeln i sin helhet här!

(null)