Trendiga juicer och smoothies – sockerfälla eller hälsoboost?

I senaste numret av tidningen Femina är jag intervjuad om juicer och smoothies – som snabblunch och som hälsoboost.
Att dricka sin frukost eller lunch ger sällan samma mättnadskänsla som en måltid man tuggar i sig. Men att mixa sina grönsaker till en smoothie kan vara ett bra sätt för vissa att få i sig mer antioxidanter, vitaminer och fibrer – bara var femte svensk äter tillräckligt av grönsaker, rotfrukter bär och frukt.
Kalorier man dricker ger ofta inte samma avtryck på mättnadskänslan som när man behöver tugga och får uppleva olika smaker och konsistenser. Dessutom har ofta dryckerna en snabbare och mindre långvarig effekt på blodsockerkurvan (högre GI).
Men att låta en del av dagens grönsaker, frukter och bär vara i form av en dryck kan vara ett sätt att få i sig mer av de vitaminer och andra superhjältar man behöver för att hålla sig frisk och boosta hälsan. Fyra av fem svenskar behöver alltså få i sig mer frukt och grönt.
(null)

2 kommentarer

Hej! Vad glad jag är över din blogg! Är mycket mat- och kostintresserad, och läser gärna bloggar, men internet svämmar över av ”tyckare” och det är svårt att hitta fakta bland de som skriver. Är utbildad kostrådgivare och har nån sorts grund att stå på, tillräckligt mycket för att tänka källkritiskt, och blir tokig på alla spekulativa kostråd som cirkulerar.
Och så snubblade jag över din välskrivna och underhållande blogg! Hurra! Vill läsa varenda inlägg.
Önskar dig en fin sommar!