Kungälv: Snåla inte på resurserna för skolmaten!

I min krönika i dagens KungälvsPosten skriver jag om mina tankar och känslor kring det sparförslag som Kungälvs kommun lagt fram för att snåla in på skolmaten. Ett unikt dåligt förslag från en svensk kommun, eftersom Sverige enligt en kartläggning som Livsmedelsverket och Skolmatens vänner nyss publicerat blir allt bättre på skolmat.

Förslaget innebär att det blir mindre valfrihet vad gäller grönsaker, mer korv istället för kött, mindre kyckling och fisk, och de mest populära maträtterna ska serveras mer sällan – eller inte alls. Sämre kvalitetsmässiga förutsättningar och mindre av det barnen gillar – och ett väldigt kortsiktigt sätt att se på hälsa, matvanor, framtidens medvetna konsumenter, hållbarhet och matkultur.

Skolmaten måste ses som en investering för framtiden. Det är inte bara barnens och elevernas hälsa man äventyrar. Problem i form av dåliga skolresultat och andra sociala effekter som måste tas itu med längre fram om man gör besparingar i skolmatens kvalitet och utbud. Tänk om – och tänk längre!

Läs gärna min krönika i KungälvsPosten här.

Och läs gärna här om PROMEAL-studien: forskning som bevisar skolmatens betydelse för lärande, kognition, minne och arbetsmiljö.

IMG_4545