Superfoods och kosttillskott?! Dags att hitta tillbaka till den vanliga maten. 

De senaste åren har vissa enskilda livsmedel beskrivits som superfoods. Kanske är det sökandet efter mirakelkurer som gör att vi gärna betalar massor av pengar för exotiska bär, rötter och fröer med påstådda supereffekter.

Det finns ingen quickfix och istället för att lyfta enskilda bär, grönsaker, choklad och teer är det livsstilen och matvanorna som helhet vi behöver fokusera på. Ät vanlig bra mat och lägg resurserna på schyssta råvaror så behöver du inte fundera på superfoods, tillskott, detoxkurer eller krånglig specialkost som glutenfritt och laktosfritt. 

Vi behöver få tillbaka förtroendet för den vanliga schyssta maten – grönsaker, svenska bär, rotfrukter, potatis, bönor, fullkorn, ägg, mjölk, fisk och bra fett – istället för att förlita oss på kosttillskott och så kallad supermat. Enskilda näringsämnen, piller eller en koncentrerad shot kan aldrig ersätta balanserade matvanor och de upplevelser du får på köpet när du väljer mat med mycket näring, färg och smak. 


Blåbären jag plockade i skogen vi har alldeles utanför husknuten för ett par dagar sedan passar perfekt ihop med färsk spenat och ruccola, kokta gulbetor och en välmogen chèvre. Allt toppat med nymald svartpeppar och en god olivolja. Färg, smak, konsistens och näring i en härlig kombination. 

Min nya bok Hjärna. Hjärta. Mage. som levereras vilken dag som helst innehåller massor av recept och inspiration kring hur du gör för att boosta näringsinnehållet i maten du äter – prisvärt och utan konstigheter. 

Läs gärna mer om den onödiga superfoodtrenden i dessa intressanta artiklar:

The truth about superfoods. 

Superfood does not mean anything – so stop using it. 

1 kommentar