Bäst när det gäller – frukost med Lovisa Lindh

Löparen och friidrottaren Lovisa Lindh var idag tillsammans med sin tränare Johan Wettergren på Företagarna i Kungälv och pratade under rubriken ”Bäst när det gäller” – om livet som elitidrottare, erfarenheter från OS och andra tävlingar. Många paralleller kan dras till livet som företagare. 
Steg ett är att sätta ett mål. Ta ut en riktning – vart är det du vill?


Hjulet som ska ta oss mot målet behöver vara i balans. För att det ska rulla krävs ett nav: individen. Och de olika sektorerna i hjulet behöver fyllas med delar som matchar varandra. 

Träning/tävling. Vad krävs för att nå det konkreta målet, t ex en specifik tävling. 

Våga ta hjälp, t ex av en coach med de mentala bitarna, dietist för kostfrågorna (energi, protein, timing, vitaminer, mineraler osv), träning mm. Vaga vara prestigelös.  

Socialt. Individen är en människa som ska må bra i sin helhet: familj, vänner, skola. Balans i att umgås med folk och en ständig risk för t ex förkylningar, infektioner och sjukdomar. 

Ekonomi. Hur kan man kombinera massor av träning och resor med jobb, studier etc. 

Agent. Någon som tar hand om det praktiska runtomkring – så att man kan fokusera på rätt saker. 

Miljön. Närhet till de yttre förutsättningar man behöver för att utvecklas: bra löpspår, gym osv. 

Utrustning. Rätt skor!

Media. När det går bra är det plötsligt väldigt många som drar i en. Om man inte har koll på helheten är det lätt att det blir en obalans och uppdrag, intervjuer etc tar för mycket fokus, energi och tid. 

Individen är med och bestämmer i hela processen. Att man mår bra och har roligt är viktiga delar för att nå målet. Det finns massor av val längs vägen och teamet hjälper en att hitta rätt. 

Och sen då?   -Det är dessutom viktigt att hantera tomhetskänslan som kan uppstå efter man nått ett mål, och ha medvetna strategier för att sätta nya mål, kanske med ett annat fokus. Att tänka längre än sin idrottskarriär och bygga upp självkänslan även utanför idrotten var en av sakerna som Lovisa och jag pratade om efter mötet. 

Och givetvis fick hon ett ex av Hjärna. Hjärta. Mage.