Hjärna. Hjärta. Mage. I DietistAktuellt 

DietistAktuellts redaktör har tagit extern hjälp för att recensera boken Hjärna. Hjärta. Mage. För hållbar hälsa och ett skönare liv. 

Det är nästan lite overkligt med all fin feedback jag får kring boken. Under hösten kommer jag att vara ute på många mässor och i butiker som säljer böcker – det blir väldigt kul att träffa läsare och prata böcker, hälsa och livsstil.

”Inom kåren känner vi väl till hennes passion att sprida kunskap kring mat och hälsa, men även hennes ambition att hjälpa människor att bilda sig ett helhetstänk; inte bara kring mat och hälsa, utan ett sundhetsperspektiv som även inkluderar träning och mentala förhållningssätt, såsom mindfulness. Det är uppenbart att Kajsa tycker att det är spännande att mejsla fram de olika fysiologiska, psykologiska, kost- och livsstilsrelaterade sambanden som reglerar vårt välbefinnande, och sedan förklara hur allt hänger ihop. Men Kajsa är samtidigt jordnära och vill visa att hälsosam mat, lagad av helt vanliga råvaror, kan vara enkel, snabblagad, prisvärd, hållbar och full av härliga smaker.Det är också i dessa två rum Kajsa ledigt och hemtamt rör sig då hon på ett lättbegripligt och inspirerande sätt talar till läsaren i sin nya bok med titeln: Hjärna. Hjärta. Magen. För hållbar hälsa och ett skönare liv.

Bara att läsa de trygga, sakliga texterna ger ett lugn. De inger hopp om att det finns hållbara, fungerande alternativ till självillusoriska nyårslöften eller storslagna infall om ett nytt, nyttigare liv. Utfästelser vi alla vet möjligen kan upprätthållas under några krampaktiga veckor för att snart haverera i en bitter känsla av besvikelse och uppgivenhet.

Boken är alltså uppdelad i två rum: en teoridel och en receptdel. Dessa båda markeras och binds samman med en klok ”Till sist-reflektion” kring folkhälsan och ett resonemang om att det inte finns några quick fix, men att det finns lösningar.”

”Sammanfattningsvis passar denna bok utmärkt som arbetsverktyg och kan varmt rekommenderas till dietistkolleger som arbetar med prevention. Men även till dem som arbetar sekundärpreventivt vid all behandling där rehabilitering utgör en del, som vid stress, diabetes och övervikt.”

”Boken kan helt enkelt bli en vän i nöden, en coachande sparringpartner för den som vill ta små men säkra steg mot en bättre hälsa utifrån ett helhetsperspektiv.”