Om ordets makt i KungälvsPosten 

I veckans krönika i KungälvsPosten skriver jag om böcker och läsning. Lite otippat kanske, men efter fyra heldagar på Bokmässan är det mycket BOK i mitt huvud. ”Det är lite absurt att det varje år, kring något så rogivande som böcker och läsning, arrangeras en så hysteriskt livlig mässa – med uppemot 100 000 besökare, köer som ringlar sig långt ut på gatan, över 800 utställare och i princip en ljudanläggning i varje monter (så känns det i alla fall). Man säger att boken är död, men den gångna helgen har bevisat att böcker och det skrivna ordet i högsta grad lever. Bokmässan i Göteborg slog rekord i år – igen. Under de fyra dagarna torsdag-söndag hade mässan 96 293 besök, och över 4000 programpunkter.
Att ta sig tid för att läsa är en lyx som jag tror vi mår bra av, och ett sätt att skapa en berikande miljö för hjärnan. En lyxig stund med en bok prioriteras alltför ofta bort till förmån för andra aktiviteter som för många är mer lättillgängliga och som på ett annat sätt ”matar oss”: teve, streamade serier, youtubeklipp och sociala medier pockar på vår uppmärksamhet, medan vi själva behöver aktivera oss för att komma igång när det gäller läsningen.

När hösten knackar på dörren och kvällarna blir mörkare är det extra mysigt och lyxigt att krypa upp i favoritfåtöljen med en kopp te och en skön filt, ta en stund för sig själv och försvinna in i böckernas värld. Och det är en lyx med nyttiga effekter:

Ett barn som läser och/eller lyssnar till texter regelbundet har 50.000-70.000 ord i sitt ordförråd vid 17-18 års ålder. En person som inte läser har vid samma ålder 15.000-17.000 ord i sin ”bank”. För att klara av ett vanligt vuxenliv, att till exempel hänga med i nyhetssändningar eller tidningsartiklar och kunna följa instruktioner, krävs ca 50.000 ord. Det fick vi lära oss på föräldramötet när min yngste son började fyran tidigare i höstas.

Språket är nyckeln till en värld av möjligheter. Med läsningen tränas kreativiteten och man skapar sina egna inre bilder. Och ord är makt – årets bokmässa hade yttrandefrihet som tema. Rätten att säga och skriva sin mening känns självklar för oss, men är viktig att värna om.”

I min förra krönika var jag arg över kommunens förslag att minska resurserna för skolmaten. Jag skrev om vad det skulle kunna innebära att skära ner på näring och energi till barn som ska växa, lära, utvecklas och vara aktiva. Det var många som hörde av sig till kommunen angående de planerade sparbetingen – och faktiskt: Kungälvs kommun tog tillbaka förslaget. Ett enkelt exempel på ordets makt.