Om vita drycker i Amelia magazine

I senaste numret av Amelia är jag intervjuad om veganska drycker som liknar mjölk, det som i konsumentledet ofta kallas sojamjölk, havremjölk, mandelmjölk och så vidare. Dryck gjord på till exempel ris, mandel, nöt eller kokos är inte och får inte kallas ”mjölk”. De är heller inget alternativ till mjölken rent näringsmässigt eftersom de främst består av socker och vatten. Proteinhalten är väldigt låg. 

För den som har mjölkproteinallergi  eller vill ha en vegetabilisk dryck kan havre eller soja vara bra alternativ. Dock ligger den vanliga komjölken (oavsett fetthalt och laktosinnehåll) betydligt högre i nivåer av till exempel kalcium och andra mineraler, samt protein. Vill man använda dessa bör man kolla extra noga på innehållsdeklarationen och näringsinnehållet. Välj de sorter som är berikade med kalcium och D-vitamin.