Friskvårdspodden – om vikten av att andas rätt

I veckans avsnitt av Friskvårdspodden möter vi Ulla Ekborg. Hennes företag Ta dig tid, som bland annat erbjuder massage och träning, arbetar med helheten för kropp och själ och välmående för fysisk och psykisk hälsa.

Ulla är massageterapeut som specialiserat sig på andning, främst inom Lotorpsmetoden. I avsnittet får du bland annat lära dig grunderna i hur man använder sin lungkapacitet på ett mer effektivt sätt, och hur det kan hjälpa såväl idrottare som personer med astma och allergi. Andningen är även en viktig metod för att hantera stress.
Såhär gick det till när Ulla visade hur! Friskvårdspodden Andning Lotorpsmetoden

– Mycket stress, snabba förändringar och stora påfrestningar i arbetslivet ger belastningsskador som kostar arbetsgivaren mycket pengar i form av sjukersättning och rehabilitering. Ett företags framgångar handlar ofta om individen. Arbetsmiljö och förebyggande friskvård är A och O, konstaterar Ulla Ekborg.

Det finns mycket vi kan göra för att förebygga ohälsa – det behöver ofta inte vara så komplicerat, kanske det räcker att lyssna och prata lite mer, få tid och utrymme för att trivas på jobbet och göra saker tillsammans. Sjukskrivningarna i Sverige kostade samhället, enligt en rapport som Skandia tagit fram, 62 miljarder kronor under 2017, och nära hälften – över 28 miljarder – beror på psykisk ohälsa.

Lyssna på Friskvårdspoddens möte med Ulla Ekborg via denna länk.