Att ta ett glas vin då och då är för många en helt naturlig del av livet. Men vad händer när det blir för mycket och för ofta – när alkoholen tar för stor plats och påverkar relationerna, resultatet och hälsan? Och var går gränserna?
Enligt Socialstyrelsen innebär ”riskbruk” antingen en hög genomsnittlig konsumtion (d v s 14 standardglas per vecka för män och 9 standardglas för kvinnor) eller en intensivkonsumtion minst en gång i månaden. Intensivkonsumtion innebär 5 standardglas eller fler vid ett och samma tillfälle för män och 4 standardglas eller fler för kvinnor. Ett standardglas motsvarar 33 cl starköl, 12-15 cl vin eller knappt 4 cl sprit.
Veckans huvudperson i Friskvårdspodden menar att var femte person i arbetsför ålder har problem med missbruk – det kan bli en väldigt kostsam historia, både för arbetsgivaren och den privata ekonomin, och socialt förstås. Det är viktigt att dessa svåra och känsliga frågor hanteras på rätt sätt och ofta behöver medvetenheten och kunskapen öka.
Vi pratar med Mikaela Frohde om dold psykisk ohälsa – stress, alkohol, droger och medberoende – på arbetsplatsen. Mikaela arbetar på Ljung & Sjöberg som är ett tjänsteföretag dit man kan vända sig i dessa frågor – både som chef eller kollega, och som privatperson. Ljung & Sjöberg har utvecklat konkreta verktyg för att organisationer ska kunna arbeta framgångsrikt och långsiktigt med dold psykisk ohälsa.
Här kan du lyssna på veckans avsnitt av Friskvårdspodden.
Mikaela Frohde.