Har du hittat ditt WHY?

– Vad DUKTIG du är som tränar!

– Åh, nu äter du sådär NYTTIGT igen, jag får så dåligt samvete.

– Äter DU pizza?? 

Kommentarer och frågor om val kopplat till mat och hälsa är ofta inte neutralt ställda, utan har en ton av dåligt samvete, missunsamhet, ”jag borde också” eller ”vad du är präktig”. Jag pratar inte så mycket om min träning, det är något som bara finns där, som en helt naturlig del av livet. Motivationen kommer och går, men jag slutar aldrig helt – det skulle vara som att sluta borsta tänderna, bara för att jag inte känner för det.

Jag tror att alla måste hitta sitt eget VARFÖR – sin inre motivation. Man behöver ha skäl och drivkrafter som passar en själv, inte försöka passa in i någon annans mall och följa något som någon annan sagt eller bestämt. Beslutet måste vara ditt eget.

Den inre motivationen kan ändras över tid, men jag tror det är bra att ha någon slags grund att komma tillbaka till. Ibland krävs det en riktig käftsmäll för att man ska förstå att det faktum att kroppen funkar är något man bör uppskatta – man saknar kanske inte hälsan förrän man upplevt hur det är när den fått sig en törn. Istället för att lägga sitt fokus på det man inte gillar med sin kropp behöver man prata snällt med sig själv och peppa och tycka om, som om man vore sin allra bästa kompis.

Jag vill att min kropp ska vara min vän som bär mig framåt genom livet, inte något som hindrar mig från att må bra och göra det jag vill. Jag är tacksam över att den fungerar och vill ta hand om den för att det ska fortsätta vara så.

Här är några av mina VARFÖR – vilka är dina?

Jag tränar och äter bra mat med mycket näring för att jag mår bra av det här och nu, och för att investera för framtiden.

Jag får ont i ryggen och knäna om jag inte rör på mig varje dag, och om jag skippar gymmet 3-4 dagar i sträck. Hemmaträning funkar som nödlösning men jag har svårt att fokusera där, och få gjort det jag ska.

Jag gillar att känna mig pigg och stark.

Jag tycker att det är snyggt med lite muskler. Särskilt axlarna, av någon anledning.

Jag tycker det känns bra att träna och jag får en skön känsla efteråt.

Jag blir SJUKT NÖJD efter en riktig genomkörare, som spinning (kan tyvärr inte löpträna efter min ryggoperation).

Jag vill fortsätta må bra och inte låta processen jag har framför mig gå snabbare än nödvändigt. Åldrandet alltså.

Jag vet att det är bra för hälsan.

Vi behöver rörelse för att fungera som bäst. Även hjärnan funkar bättre om du är fysiskt aktiv då och då. När man regelbundet använder och utmanar sin kropp blir det lättare att bygga upp konditionen och musklerna igen, om man varit sjuk eller skadad.

Och när det gäller matvanorna är det självklart bättre  att äta mat med mycket näring och fibrer och annat som kroppen behöver, istället för att belasta systemet med onödigt mycket socker, alkohol och ohälsosamt fett. Kroppen byggs ju upp av det vi äter – och vem vill inte ha en kropp som är stark och håller, som tål lite utmaningar och motvind?!

Jag dricker gärna några glas vin på helgen, och älskar choklad och riktigt god mat. God och fräsch mat med mycket grönt är det jag gillar bäst. Det är kanske inte så jättestor skillnad på vad jag har på tallriken måndag – torsdag jämfört med fredag, lördag och söndag, men på helgen blir det lite lyxigare och mat som kräver lite mer tid och omsorg.

Ibland kan det kännas abstrakt med långsiktiga mål för hälsan. Då är det bra att även ha delmål som man kan checka av varje dag. Jag har bestämt att stegräknaren i telefonen alltid ska visa minst 10.000 när dagen är slut. Jag vill helst göra någon form av styrketräning varje dag, vara på gymmet ett par gånger i veckan och köra 2 svettiga spinningpass. Men det här är mina mål – du behöver själv tänka igenom dina. Hitta ditt eget VARFÖR och gör din grej. Jämför dig inte med någon annan.

Vill du veta mer om sambanden mellan mat, motion, återhämtning och hållbara vanor för hälsan? Läs gärna vidare i boken Hjärna. Hjärta. Mage.