Fyll på energiförråden med havre och choklad!

15-åringen behöver bra mellanmål att ta med till träningen, för att äta mellan löpningen och påföljande handbolls- eller gymträning med laget. För att orka träna bra i 2 timmar behöver man fylla på, både för kroppen, orken och för humöret.

Mellanmålet behöver vara kompakt så det inte tar för stor plats i magen eller gör att man får håll, det ska vara snabbätet och inte behöva kylförvaras, och gärna förberett och klart så det går snabbt att packa ner i väskan. Dessutom behöver det vara fritt från nötter och jordnötter för att få tas med till idrottshallen och skolan.

Idag gjorde vi egna bars som han kan ta med. Fördelarna är många: inte en hel uppsats som ingredienslista, bara naturliga bra källor till energi och protein, betydligt mer prisvärt – och väldigt goda.

Recept på
Energibars med havre och choklad

Jag använde receptet i bilden nedan och tillsatte även 1 msk kakao, 1 msk muscovadosocker och 1/2 dl hackade chokladdadlar. Hade inga tranbär så det fick bli russin istället. Och för att degen skulle hålla ihop bättre rörde jag i ½ tsk fiberhusk.

Först gräddade jag i 15 min enligt det recept du ser på bilden (från boken Klara, färdiga… kör!), skar sedan kakan försiktigt i 10 bitar, och lät dem sedan torka i 110 grader varmluft ca 20 min.

När de hade svalnat klippte jag bakplåtspappret i bitar, återanvände det som omslag och fäste med en bomullstråd. Klara för sonen att packa ner i träningsväskan eller för mamman att njuta av som en bättre kaka tillsammans med en kopp kaffe.